Μείωση εξόδων επιχείρησης

Πολλοί φίλοι και πελάτες μας ρωτούν, πως θα μπορούσαν να μειώσουν τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης τους.

Η κοστολόγηση είναι μια επίπονη και εξειδικευμένη εργασία που συνήθως γίνεται από κάποιον κοστολόγο.

Μπορεί όμως και γνώμη μας είναι ότι πρέπει , ο ίδιος ο επιχειρηματίας να κατανοήσει την διαδικασία της κοστολόγησης έτσι ώστε άμεσα να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις όταν αυτό χρειαστεί.

Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε ποια κατηγορία  ανήκει η επιχείρηση μας.

Ένας καλός οδηγός βρίσκεται εδώ , από το δίκτυο παραγωγικότητας του ΣΕΒ.

Έτσι λοιπόν έχουμε:

 • Έντασης Γνώσης

 • Έντασης Εργασίας

 • Έντασης Κεφαλαίου

 • Έντασης Υλικών

Μείωση εξόδων επιχείρησης

Θα πρέπει λοιπόν, ο κάθε επιχειρηματίας να καταγράψει, ή να ζητήσει από τον συνεργάτη του λογιστή – φοροτεχνικό τις αντίστοιχες καταστάσεις με τα έξοδα  και τις δαπάνες που πραγματοποιεί μέσα σε μία χρονιά.

Αυτές τις δαπάνες θα πρέπει να τις ομαδοποιήσουμε και ανάλογα να κατατάξουμε την επιχείρηση μας σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.

Μέσα από την αναλυτική καταγραφή των εξόδων μας μπορούμε να εντοπίσουμε δραστηριότητες που επιβαρύνουν την επιχείρηση μας, και έτσι να καθορίσουμε υλοποιήσιμους στόχους εξοικονόμησης.

Θα μπορούσαμε πολύ απλά , αντί να παραγγέλνουμε τον καφέ μας καθημερινά να το παρασκευάζουμε οι ίδιοι. Εάν υποθέσουμε ότι ένας καφές κοστίζει 1,00 ευρώ και κερνάμε και έναν σε κάποιον πελάτη μας καθημερινά. Υπολογίζοντας το ετήσιο μας κόστος,  έχουμε 300 ετήσιες εργάσιμες ημέρες χ 2 καφέδες καθημερινά χ 1,00 ευρώ = 600,00 ευρώ. Όσα δηλαδή και ο μισθός ενός υπαλλήλους μας!!

Αντίστοιχα εάν κλείνουμε τα στόρια των παραθύρων μας τους καλοκαιρινούς μήνες , και τα ανοίγουμε τους χειμερινούς μπορούμε να εξοικονομήσουμε από την ψύξη ή την θέρμανση του χώρου μας, ένα σεβαστό ποσό.

(Άρθρο της Στέλας Μικράκη που δημοσιεύτηκε στο ένθετο ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στις 06/05/2011 στη σελίδα 7 {43})

Συμβουλές επιτυχίας

 • Ζητήστε από τους εργαζομένους να κάνουν προτάσεις. Εκείνοι έχουν άμεση επαφή με κάθε διεργασία στην επιχείρησή σας και μπορούν να προτείνουν ιδέες εξοικονόμησης χρημάτων.
 • Επαναδιαπραγματευτείτε με τους προμηθευτές σας και με τις τράπεζες. Επιδιώξτε εκπτώσεις στην αγορά πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας, αναλώσιμων γραφείου, μείωση ενοικίου, μείωση επιτοκίου ή αύξηση αριθμού δόσεων δανείου.
 • Εξετάστε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως leasing (χρηματοδοτική μίσθωση) και factoring (πρακτόρευση επιχειρηματικών απαιτήσεων).
 • Συγκρίνετε τις τιμές ομοειδών υπηρεσιών, όπως κινητή και σταθερή τηλεφωνία, συνδρομή Ίντερνετ, εκτυπωτικές υπηρεσίες, ταχυδρομικές υπηρεσίες.
 • Δώστε έμφαση στη διατήρηση πελατών. Η απόκτηση ενός νέου πελάτη στοιχίζει πολύ περισσότερο από τη διατήρηση ενός υπάρχοντος.
 • Βελτιώστε τη διαδικασία πώλησης: Εφαρμόστε τεχνικές up-selling (παρακίνηση του πελάτη να αγοράσει περισσότερο) και cross-selling (παρακίνηση του πελάτη να αγοράσει επιπλέον προϊόντα ή υπηρεσίες).
 • Επενδύστε σε πληροφοριακά συστήματα που αυτοματοματοποιούν διαδικασίες και αυξάνουν την παραγωγικότητα.
 • Αξιοποιήστε τις δυνατότητες του Ίντερνετ. Η ηλεκτρονική διαφήμιση, και γενικά η προβολή της επιχείρησης στο Διαδίκτυο, μπορεί να έχει πολύ υψηλή απόδοση σε σχέση με το κόστος (ROI). Ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να αγοράσουν από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Αξιοποιήστε τα ηλεκτρονικά κανάλια επικοινωνίας (μεταξύ πελατών, υποκαταστημάτων, προμηθευτών), π.χ. κάντε web meeting με τους διευθυντές υποκαταστημάτων σας για να μειώσετε τα έξοδα μετακίνησης.
 • Τέλος, κάντε τους εργαζομένους συμμάχους στην προσπάθειά σας. Έτσι μεγιστοποιείτε την πιθανότητα επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος.

Επειδή λοιπόν η κάθε επιχείρηση είναι εξειδικευμένη, θα πρέπει να γίνει η παραπάνω καταγραφή,  ώστε να μπορούσε να εντοπίσουμε τα προβληματικά μας  έξοδα και να βρούμε τρόπους να τα απαλείψουμε.

Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρει να σας βοηθήσουμε , ώστε να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και να μπορείτε υπεύθυνα να μειώσετε τα κόστη/ έξοδα σας επικοινωνήστε μαζί μας.

Θα είναι χαρά μας να συνεργαστούμε

 

 

Recommended Posts