Αναζήτηση φθηνότερων προμηθευτών/εμπορευμάτων

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης είναι οι χαμηλές τιμές πώλησης των εμπορευμάτων. Για να μπορέσει να επιτευχθεί όμως, αυτή η χαμηλή τιμή, θα πρέπει ναενεργήσουμε ως εξής:

α) να μειώσουμε τα έξοδά μας, ή

β)να βρούμε προμηθευτές με χαμηλότερες τιμές αγοράς των εμπορευμάτων μας.

Η μείωση των εξόδων είναι μια επίπονη διαδικασία και αποτελεί μέρος της κοστολόγησης. Συνήθως απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις ή τη συνεργασία με έναν εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη/κοστολόγου.

Η αναζήτηση προμηθευτών όμως, με χαμηλότερες τιμές αγοράς, είναι κάτι που μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας. Πλέον πολλές επιχειρήσεις έχουν διαδικτυακή παρουσία, και μπορούμε πολύ εύκολα να τις αναζητήσουμε. Εάν λοιπόν γράψετε στη γραμμή αναζήτησης ενός προγράμματος περιήγησης (browser) τη φράση «φτηνά εμπορεύματα», θα βρείτε περίπου 33.600 αποτελέσματα.

ebay

Μπορείτε, λοιπόν, να δείτε τις σχετικές ιστοσελίδες και να πάρετε προσφορές για τα είδη σας. Πολλοί από εσάς αναρωτιούνται, όμως, πως θα μπορούσαν να εισάγουν τα εμπορεύματα τους από το εξωτερικό, αφού δεν έχουν καμία γνωριμία σε αυτές τις χώρες.

Ευτυχώς για εσάς υπάρχουν αντίστοιχες πλατφόρμες δημοπρασιών, όπου μπορείτε να αναζητήσετε τα είδη που θέλετε. Μία από αυτές είναι το γνωστό σε όλους eBay. Με μια απλή αναζήτηση της φράσης «οδηγίες ebay», θα βρείτε τις σχετικές οδηγίες και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, ώστε να εγγραφείτε και να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας.

Ένας άλλος γνωστός ιστότοπος είναι το alibaba. Και εδώ με μια απλή αναζήτηση της λέξης «οδηγίες alibaba», θα βρείτε τα αντίστοιχα βήματα.

Λόγω της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital control) που ισχύει στη χώρα μας όμως, δεν είναι σίγουρο ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε αγορές για όλα τα είδη που σας ενδιαφέρουν.

Σκοπός μου όμως, δεν είναι να σας δώσω οδηγίες σχετικά με το πως θα χρησιμοποιήσετε τους εν λόγω ιστότοπους, ούτε να τους διαφημίσω. Απλώς τους αναφέρω είτε ως ιδέα για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού καταστήματος της επιχείρησης σας είτε ως εργαλείο για την αναζήτηση των μελλοντικών προμηθευτών σας.

Αυτήν τη στιγμή, στο eBay λειτουργούν περισσότερες από 405 ελληνικές επιχειρήσεις που μπορείτε να βρείτε εδώ:

ebay1ebay1

Συνήθως το eBay προσφέρει λιανικές πωλήσεις (b2c) business to customer, αλλά πολλοί προμηθευτές μπορούν να εκδώσουν τιμολόγιο.

Αντίστοιχα, στο allibaba μπορείτε να βρείτε προμηθευτές είτε στην Ελλάδα είτε σε ολόκληρο τον κόσμο, για σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν σας ενδιαφέρει.

alibaba

Ο βασικότερος λόγος που σας προτείνω να βρείτε έλληνες προμηθευτές είναι η γλώσσα επικοινωνίας. Επιπρόσθετα δεν θα χρειαστεί να εκτελωνίσετε ή να εισάγετε τα προϊόντα που αγοράσατε. Μπορείτε να βρείτε προμηθευτές στην Ευρώπη, όπως π.χ. στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες ή και σε ολόκληρο τον κόσμο ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των προϊόντων που αναζητάτε.

greek

Επιπρόσθετα, θα δείτε όρους εισαγωγών FOB (Free on Board), CIF (Cost, Insurance & Freight) και μεγάλες ποσότητες στις παραγγελίες, ειδικά σε προμηθευτές στο εξωτερικό.

Εδώ θα πρέπει να συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας σε θέματα εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης της παραγγελίας, καθώς και τον εκτελωνιστή σας για το κόστος της εισαγωγής, εάν πρόκειται να αγοράσετε προϊόντα από τρίτες χώρες.

Υπάρχει το ενδεχόμενο η αναζήτησή σας να σας δώσει παρεμφερή προϊόντα, όπως για παράδειγμα μηχανήματα συσκευασίας.

Σας έδωσα παραπάνω τα στοιχεία που χρειάζονται για να βρείτε πιο εύκολα προμηθευτές είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Υπάρχουν εταιρείες που μπορούν αναλάβουν τη σχετική αναζήτηση προμηθευτών για εσάς και ίσως και τις σχετικές διαδικασίες.

Θα πρέπει όμως πριν κάνετε οποιαδήποτε επαγγελματική κίνηση, ειδικά για συνεργασίες στο εξωτερικό να επικοινωνήσετε με το λογιστή σας. Ένας από τους λόγους είναι για να διαπιστώσετε εάν έχει δηλωθεί στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ σας η ιδιότητά σας να πραγματοποιείτε ενδοκοινοτικές συναλλαγές, αγορές και πωλήσεις δηλαδή στην ευρωπαϊκή ένωση. Διαφορετικά, ενδέχεται να σας επιβληθεί πρόστιμο.

Εάν, από την άλλη πλευρά, θέλετε να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που να πραγματοποιεί πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει και πάλι να επικοινωνήσετε με το λογιστή σας, ώστε να σας δώσει πληροφορίες για τη Μικρή Μονοαπευθυντική Θυρίδα (Mini One Stop Shop – MOSS). Μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί στον χειρισμό των λιανικών πωλήσεων που πραγματοποιείτε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ.

Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρει να σας βοηθήσουμε , ώστε να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επικοινωνήστε μαζί μας.

Θα είναι χαρά μας να συνεργαστούμε.

Επικοινωνία

Recommended Posts