Χαρακτηρισμός ειδικότητας εργαζομένων σε καφέ-μπαρ
Πολλές φορές μας ζητήθηκε από πελάτες, να τους εξηγήσουμε ή να τους περιγράψουμε τις αρμοδιότητες των παρακάτω ειδικοτήτων των επισιτιστικών επαγγελμάτων.
Σε επιτόπιους ελέγχους του ΙΚΑ ή του ΣΕΠΕ, καταλογίζονται πρόστιμα καθώς άλλη εργασία πραγματοποιούσε ο εργαζόμενος και με άλλη ειδικότητα ήταν δηλωμένος στον αναρτημένο πίνακα απασχόλησης προσωπικού.
Επιπρόσθετα, έχουν αρκετές διαφορές ως προς το ύψος των τεκμαρτών ημερομισθίων που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, ενώ αντίστοιχα άλλες ειδικότητες έχουν βαρέα ένσημα και άλλες όχι.
Έτσι λοιπόν σας μεταφέρουμε από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός οργανισμός πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού.), τον χαρακτηρισμό ειδικότητας, εργαζομένων σε καφέ-μπαρ
Μπάρμαν
Τι αφορά
Ο Μπάρμαν:
- προετοιμάζει τον χώρο του μπαρ για σερβίρισμα ποτών, αφεψημάτων και ετοίμων εδεσμάτων
• καλωσορίζει τους πελάτες στο μπαρ και εφαρμόζει τις προκαταρτικές διαδικασίες εξυπηρέτησης,
• παρασκευάζει και προσφέρει τα ποτά, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και εφαρμόζοντας τους διατυπωμένους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας
• καθαρίζει τον πάγκο εργασίας του και τον πάγκο σερβιρίσματος,
• φροντίζει για την προμήθεια α’ υλών από την αποθήκη,
• εισπράττει τους λογαριασμούς από τους πελάτες και πραγματοποιεί την διαδικασία κλεισίματος του μπαρ και την απογραφή της «κάβας».
Επαγγελματικό Περίγραμμα Μπάρμαν
Μπουφετζής
Τι αφορά
Βασικός σκοπός του επαγγέλματος του μπουφετζή είναι η προετοιμασία του χώρου του μπουφέ σε χώρους εστίασης και αναψυχής (καφετέριες, αναψυκτήρια, ξενοδοχεία, λέσχες, οργανισμούς κ.λ.π.), με στόχο να ετοιμάσει την παραγγελία που θα παραλάβει από το σερβιτόρο σύμφωνα με τους γαστρονομικούς κανόνες και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να ικανοποιήσει τον πελάτη για να τον προτρέψει να γίνει τακτικός πελάτης.
Ο Μπουφετζής:
- γνωρίζοντας βασικά στοιχεία μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και εστιατορικής τέχνης, παρασκευάζει κυρίως ροφήματα, χυμούς, ζεστά και κρύα σνακ, ορισμένα γλυκά (βάφλες, κρέπες κ.λ.π.),
- ετοιμάζει τα αναψυκτικά και ορισμένα ποτά (μπύρες, συσκευασμένα αλκοολούχα κοκτέιλ, ενεργειακά ποτά) για προσκόμιση από το σερβιτόρο, και
• επίσης είναι δυνατόν σε συνεργασία με το τμήμα της κουζίνας να φροντίζει το μπουφέ του πρωινού.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Μπουφετζή
Σερβιτόρος
Τι αφορά
Σερβιτόρος είναι ο επαγγελματίας, ο οποίος γνωρίζοντας την εστιατορική τέχνη και τους κανόνες γαστρονομίας-οινολογίας, σερβίρει φαγητά και ποτά στους πελάτες που συχνάζουν σε χώρους εστίασης-αναψυχής (ξενοδοχεία, εστιατόρια, επιχειρήσεις κέτερινγκ, αναψυκτήρια, λέσχες, οργανισμούς, καφετέριες κ.λπ.) εφαρμόζοντας με ευπρέπεια και ευγένεια, τους κανόνες σερβιρίσματος.
Βασικός σκοπός του επαγγέλματος του σερβιτόρου είναι να φροντίσει για την προετοιμασία του χώρου εστίασης-αναψυχής, ώστε να παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες σερβιρίσματος εδεσμάτων και ποτών στους πελάτες, δημιουργώντας φιλικό περιβάλλον για να τους προτρέψει να γίνουν τακτικοί επισκέπτες και τέλος να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες είσπραξης των λογαριασμών και να συμμετέχει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών κλεισίματος του χώρου εστίασης-αναψυχής.
Η νομοθετική ρύθμιση του επαγγέλματος του σερβιτόρου αφορά στην χορήγηση της επαγγελματικής ταυτότητας, στο βιβλιάριο υγείας του εργαζόμενου καθώς και στους γενικούς όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας (παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα) όπου ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις αμοιβές τους, τα επιδόματα και άλλες παροχές.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Σερβιτόρου
Τραπεζοκόμος Μαζικής Εστίασης
Τι αφορά
Ο Τραπεζοκόμος μαζικής εστίασης είναι ο/η εργαζόμενος σε ιδρύματα, λέσχες, οργανισμούς, νοσοκομεία, στρατόπεδα, σχολές, κλπ, που η προσφορά της εστίασης δεν αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό, και ο οποίος διανέμει και σερβίρει εδέσματα και ροφήματα, σύμφωνα με ειδικούς κανόνες, οδηγίες και τεχνικές.
Ως προς τη δραστηριότητα ο Τραπεζοκόμος Μαζικής Εστίασης:
• προετοιμάζει τη διαδικασία σερβιρίσματος των γευμάτων,
• σερβίρει τα εδέσματα και εξυπηρετεί τους τροφίμους κατά τη διάρκεια λήψης των γευμάτων,
• αποκαθιστά τους χώρους εστίασης και τακτοποιεί τον εξοπλισμό και τα σκεύη.
Αποτελεί μέρος του διοικητικού-βοηθητικού προσωπικού του οργανισμού και βασικός του σκοπός είναι η σίτιση των ατόμων, εφαρμόζοντας τους κανόνες σερβιρίσματος και τις οδηγίες των διατροφολόγων και των διαιτολόγων. Οι τραπεζοκόμοι στο πλαίσιο της δουλειάς τους, έρχονται σε άμεση επαφή με άτομα διαφορετικών αναγκών και ειδικών ομάδων (π.χ. ασθενείς, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, παιδιά κ.α) γι’ αυτό και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών απαιτεί ποιότητα και ειδικές δεξιότητες και γνώσεις στον τομέα των επισιτιστικών υπηρεσιών.
Επαγγελματικό Περίγραμμα Τραπεζοκόμου Μαζικής Εστίασης
Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρει να σας βοηθήσουμε , ώστε να δηλώσετε σωστά το προσωπικό σας,στο ΙΚΑ και στο ΣΕΠΕ επικοινωνήστε μαζί μας.
Θα είναι χαρά μας να συνεργαστούμε