Κάτοικοι Εξωτερικού

Mε τη δημοσίευση του ν.3943/2011 η Ελληνική Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει ένα πιο ΑΥΣΤΗΡΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ που διέπει τη συνήθη διαμονή (> από 183 ημέρες) και τη φορολογική κατοικία, ως τόπο φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματος σας.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του Κ.Φ.Ε. και την ΠΟΛ.1142, 1145 /2012, μπήκαν περιορισμοί στη διαδικασία αλλαγής κατοικίας από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Ειδικότερα, δεν γίνεται δεκτή η αίτηση αλλαγή κατοικίας όταν η χώρα προορισμού ανήκει στα μη-συνεργάσιμα κράτη, ενώ εφαρμόζονται προϋποθέσεις που σχετίζονται με τα οικονομικά σας συμφέροντα στην Ελλάδα, όταν η χώρα εγκατάστασης έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

 

Ανεξάρτητα από το εάν η αλλαγή φορολογικής κατοικίας έχει γίνει πριν ή μετά τη δημοσίευση του ν.3943, όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν και φορολογούνται στην αλλοδαπή, καλούνται να τεκμηριώνουν τη ιδιότητα αυτή σε ετήσια βάση, προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που ορίζει η ΠΟΛ.1058/2015.

 

Πλέον, η απόδειξη της φορολογικής κατοικίας βαρύνει το φυσικό πρόσωπο και σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση των φορολογικών αρχών γύρω από τα θέματα αυτά, δημιουργούν την ανάγκη απασχόλησης ενός εξειδικευμένου φοροτεχνικού για την εκπροσώπησή σας ενώπιων του Ελληνικού Δημοσίου.

Recommended Posts